Είναι το βράδυ απόψε θλιβερό / κι εμείς θαν το γλεντήσουμε το βράδυ, / όσοι έχουμε το μάτι μας υγρό και μέσα μας τον άδη.

Μαυροντυμένοι απόψε, φίλοι ωχροί, / ελάτε στο δικό μου περιβόλι, / μ' έναν παλμό το βράδυ το βαρύ για ναν το ζήσουμ' όλοι.

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

πρακτική άσκηση φοιτητών ΑΕΙ - η ευκαιρία της ζωής σου!!!



Με αφορμή ένα πρόσφατο γεγονός, το οποίο θα αναφέρω στη συνέχεια, θα ήθελα να γράψω για ένα ζήτημα που αποτελεί ντροπή για τα εργασιακά μας δικαιώματα ως φοιτητές ΑΕΙ. Στα πλαίσια λοιπόν του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ (τριμερώς χρηματοδοτούμενο από Ε.Ε., Ελληνικό Δημόσιο και Πανεπιστήμιο Αθήνας) που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, οι φοιτητές μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση τρίμηνη ή εξάμηνη σε τράπεζες και επιχειρίσεις ιδιωτικές και δημόσιες. Η πρακτική άσκηση για τους φοιτητές ΑΕΙ είναι ως γνωστό προεραιτική αλλά εύκολα "πλασάρεται" από τους επιτήδειους ( κυβέρνηση, Πανεπιστημιακοί, παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ ) ως συμφέρουσα λόγω παροχής προνομίων προυπηρεσίας, εμπειρίας κλπ. Οι φοιτητές δουλεύουν ανασφάλιστοι, με κανονικό ωράριο και ο "μισθός" τους δεν ξεπερνά τα 400-450 ευρώ ενώ μπορεί να μην υπάρχει και καθόλου. Έτσι η εκάστοτε επιχείρηση δεν έχει σχεδόν καθόλου κόστος (εκμεταλεύεται όμως την εργασία των φοιτητών στο έπακρο), καλύπτει τις ανάγκες της σε περιόδους αδειών του μόνιμου προσωπικού της, και οι λοιποί εμπλεκόμενοι απολαμβάνουν οφέλη, τα οποία είναι εύκολο να φανταστεί ο καθένας μας.
Προσωπικά έχω κάνει πρακτική άσκηση στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών των ΕΛΤΑ. Η σύμβαση ήταν εξάμηνη και υπέγραψα σύμβαση πρακτικής άσκησης σπουδαστή ΤΕΙ. Ο μισθός ήταν 450 ευρώ μηνιαίως και φυσικά δεν πληρωνόμασταν σε περίπτωση απουσίας ακόμα κι αν αυτή ήταν για να γράψουμε στην εξεταστική. Για ασφάλιση φυσικά ούτε λόγος και όλα αυτά με τις ευλογίες του Πανεπιστημίου.
Το γεγονός όμως που πραγματικά με εξόργισε ήταν κάτι πραγματικά τραγελαφικό που συνέβη σε μια συναδέλφισσά μου η οποία έκανε την ίδια άσκηση με μένα το ίδιο χρονικό διάστημα (πριν ένα χρόνο περίπου). Σήμερα το πρωί δέχτηκε τηλεφώνημα από την κεντρική υπηρεσία των ΕΛΤΑ από όπου της ζητούσαν να επιστρέψει στην υπηρεσία 131 ευρώ! Από έλεγχο του Γενικού Διευθυντή, είπε η υπάλληλος, διαπιστώθηκε ότι τον τελευταίο μήνα που εργάστηκε - Δεκέμβρης 2006 - έλαβε 131 ευρώ επιπλέον λόγω λάθους του λογιστηρίου και τώρα καλείται να τα επιστρέψει, πράγμα πρωτόγνωρο για τα εργατικά χρονικά!
Τα ΕΛΤΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κινηθούν νομικά, πράγμα πυ παραδέχτηκε και η ίδια η υπάλληλος αλλά όπως είπε "είναι κρίμα να τα βάλει κάποιος από την τσέπη του".
Γιατί βέβαια στον κόσμο που ζούμε αυτό που μετράει είναι οι τσέπες και πιο πολύ απ'όλες η δική μας τσέπη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: