Είναι το βράδυ απόψε θλιβερό / κι εμείς θαν το γλεντήσουμε το βράδυ, / όσοι έχουμε το μάτι μας υγρό και μέσα μας τον άδη.

Μαυροντυμένοι απόψε, φίλοι ωχροί, / ελάτε στο δικό μου περιβόλι, / μ' έναν παλμό το βράδυ το βαρύ για ναν το ζήσουμ' όλοι.

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

το γραφικό Ναύπλιο


Από τους πιο κοντινούς και πιο αγαπημένους προορισμούς, το Ναύπλιο υποδέχεται τα σαββατοκύριακα όλου του χρόνου πλήθος επισκεπτών χωρίς ποτέ να κουράζει.
Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι ιδανική επιλογή για ρομαντικά ταξίδια. Και τι περισσότερο θα ήθελε κανείς από το να ξυπνήσει το πρωί και να αντικρίσει από το παράθυρό του το Μπούρτζι να αναδύεται μέσα από τη θάλασσα ή το καταπληκτικό κάστρο του Παλαμηδιού που δεσπόζει στην πόλη.
Η μαγεία όμως της πόλης ξεκινά από τα στενά σοκάκια της, όπου εύκολα μπορείς να χαθείς και να παρασυρθείς σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Αφήστε το βενετσιάνικο αεράκι να σας χαϊδεύει το πρόσωπο κι ανακαλύψτε κάθε μικρή γωνιά του Ναυπλίου με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.
Αρχίστε τη βόλτα σας από την πλατεία Συντάγματος κι επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Τριανόν. Συνεχίστε με γνήσιο ιταλικό παγωτό στο χέρι, όσο ο καιρός επιτρέπει αυτή τη γευστική πολυτέλεια. Σεργιανίστε ανάμεσα στις γραφικές ταβέρνες και τα μικρά καφέ κι επιτρέψτε στον εαυτό σας μια φωτογραφία με φόντο παράθυρα με κεντητά λευκά κουρτινάκια και καταπράσινες γλάστρες.
Τα αξιοθέατα είναι αναρίθμητα παρά το μικρός μέγεθος του ιστορικού κέντρου της πόλης και δεν εξαντλούνται σε μια επίσκεψη.
Μην παραλείψετε όμως να δείτε έστω και βιαστικά το μοναδικό στο είδος του Μουσείο Κομπολογιού και ίσως αποκτήσετε άλλες συνήθειες...
Κάθε βιτρίνα καταστήματος στα παλιά ιστορικά κτήρια της πόλης δίνει και μια άλλη νότα στη βόλτα του ταξιδιώτη κι ανοίγει πόρτες σε ένα παραμυθένιο παρελθόν. Μην ξαφνιαστείτε εάν θέλετε να μπείτε σε όλα αυτά τα μικρά μαγαζιά. Η παρουσία τους αποτελεί από μόνη της αξιοθέατο.
Μετά το μεσημεριανό «προσκύνημα» στα πολλά αξιόλογα εστιατόρια της πόλης, πιείτε τον καφέ σας απολαμβάνοντας τη θέα στη θάλασσα.
Όσο είναι ακόμη μέρα, κι αν δεν προτιμήσετε την εύκολη λύση της πρόσβασης με το αυτοκίνητο, ανεβείτε τα 999 σκαλιά που οδηγούν στο Παλαμήδι. Η βόλτα στο κάστρο και η ανεπανάληπτη θέα θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω για τον κόπο σας. Στα πόδια σας απλώνεται η παλιά κι η νέα πόλη και όλη η Αργολίδα με τα φθινοπωρινά της χρώματα. Όσο περπατάτε στο Ναύπλιο τόσο νιώθετε της ιστορία του να ζωντανεύει μπροστά σας.
Δύσκολα όμως να χωρέσουν όλες οι εμπειρίες που απλόχερα προσφέρει το Ναύπλιο σε μία μόνο επίσκεψη. Αφήστε περιθώριο για λίγες ανακαλύψεις κάθε φορά έχοντας διαρκώς αφορμές για επιστροφή σε μια μαγική πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: